CHATHAM COUNTY LINE – HIYO

Artiest info
Website - bandcamp
facebook

‘Chatham County Line’ is een Americana-formatie uit Raleigh, North Carolina die in 1999 ontstond uit de assen van de groep ‘Stillhouse’. De drie permanente kernleden zijn leadzanger, gitarist, banjo- en synthesizerspeler en ook de belangrijkste songschrijver Dave Wilson, plus bassist, toetsenist op piano en orgel en pedal steel-speler Greg Readling die ook af en toe meecomponeert aan hun songs en gitarist en mandolinespeler John Teer.

‘CCL’ begon als een bluegrass- en countryband maar heeft in de tien albums die ze al op hun conto hebben meer en meer opgeschoven in de richting van Americana, echter nog steeds met behoorlijk wat folk- en country-invloeden in hun songs waarin ook synthesizergeluiden een plaatsje hebben gekregen. Hun titelloze debuutalbum dateert van 2003 en “Strange Fascination” was hun laatste studioalbum dat in april 2020 op de platenmarkt verscheen, maar nu is er vier jaar later toch weer een nieuwe tiende plaat van het trio klaargestoomd onder de titel “Hijo” met tien nummers.

Het vocale aspect blijft prioritair in de songs op deze plaat die in de ‘Echo Mountain’-studio in Asheville, North Carolina werd opgenomen met extra instrumentale hulp van Jamie Dick op drums, John Mailander op fiddle en harmonium, Matt Douglas op saxofoon en Al Weatherhead op mellotron en optigan. Zangeres Maya de Vitry zorgt voor vrouwelijke harmony vocals bij de songs “Way Down Yonder” en “Stone”.

Traditiegetrouw zingen de drie bandleden van ‘Chatham Country Line’ in harmonie samen rond één enkele microfoon. Zeven tracks werden gecomponeerd door Dave Wilson terwijl hij voor de liedjes “Right On Time” en “Summerline” wat extra hulp heeft gekregen van ‘CCL’-collega Greg Reading. Er werd ook één cover weerhouden voor deze plaat, met name de tearjerker-song “She’s Got You”, een countryballad die in 1962 geschreven werd door Hank Cochran en dat jaar voor het eerst als single werd uitgebracht door de in 1963 op amper 30-jarige leeftijd in een vliegtuigongeval in Camden, Tennessee omgekomen countrylegende Patsy Cline. Datzelfde liedjes leerden we in het verleden ook kennen in andere versies van o.a. Brook Benton, Loretta Lynn, Elvis Costello en Rhiannon Giddens.

Het album “Hijo” begint met de song “Right On Time” die als eerste single werd uitgebracht en die u op de tweede video kunt beluisteren. De eerste video laat u echter kennismaken met het liedje “Magic”, één van de mooiste nummers op deze plaat. Zoals eerder al vermeld is “Hijo” een album waarop ‘CCL’ het verst van de traditionele bluegrassmuziek verwijderd blijft, misschien op de instrumentale track “Under The Willow Tree” na. Nummers als “Way Down Yonder”, de knappe Dylaneske folkballad “Heaven” en countryballad “Lone Ranger” illustreren dit misschien wel het best.

(valsam)